Vi samler op hvor vi slap i sidste nyhedsbrev. Forandringsagenterne og projektpartnerne har været nødt til at foretage nogle ændringer i deres projekter på grund af situationen med covid19-pandemien. Situationen har været forskellige i hvert land, så hver enkelt case har handlet lidt forskelligt. I den følgende oversigt fortæller partnere om, hvor deres projekter er, og hvad de ser for fremtiden.
Italien
Efter flere måneders grundig analyse af bytransportsystemet og idéudveksling med Palermo Kommune, er CRETHINK-projektet endelig kommet igang takket være samarbejdet med statsgymnasiet "Camillo Finocchiaro Aprile"!
Den italienske case har til formål at fremme en innovativ model for delt, samarbejdende og polycentrisk områdestyring, hvor CESIE involverer gymnasieeleverne i et kursus, der kulminerer i en omformning af vejen ved siden af skolekomplekset såvel som i skabelsen af nye grønne korridorer og cykelstier i nabolaget. Til dette formål indgik CESIE et partnerskab med den lokale arbejdsgruppe af forandringsagenter, foreningen Tu Sei La Città og organisationen PUSH, et designlaboratorium, der arbejder i feltet mellem miljømæssig bæredygtighed, digitale teknologier og social innovation. Disse fire aktører har sammen bidraget til udviklingen af det kursus, der introducerer eleverne til temaerne bæredygtig udvikling, mobilitet og byfornyelse, aktivt involverer dem i designet af det grønne område gennem virtuelle workshops baseret på en samskabelsestilgang og endelig hjælpe dem med at designe en kommunikations- og crowdfunding-kampagne for at skabe konsensus blandt lokalsamfundet og økonomisk støtte af omformningen, der finder sted i september 2021. Den første af de ni træningssessioner blev entusiastisk modtaget, ikke kun af skolefællesskabet, men også og især af eleverne selv, der ser frem til endelig at kunne deltage i beslutningsprocessen på kommunalt niveau.
Slovenien
Det slovenske hold arbejder videre med deres lokale case. De offentliggjorde en artikel i det lokale tidsskrift om projektet samt præsenterede otte bytræer, blandt hvilke de lokale kan stemme på bytræet i år 2021. Lokalbefolkningen kan stemme ved at udfylde en online undersøgelse eller ved at afgive deres stemme i en afstemningenskasse foran det offentlige bibliotek i centrum.
Det vindende træ blev annonceret den 27. april 2021, som også er en national trædag.
Du kan besøge deres Facebook-side V senci dreves https://www.facebook.com/vsencidreves/ hvor du kan lære mere om de træer, der deltager i konkurrencen. Projektet har også en Instagram-side @v_senci_dreves https://www.instagram.com/v_senci_dreves/
De slovenske forandringsagenter gennemgår også de eksisterende kommunale dekreter og regler for offentlige områder (med fokus på bytræer og skove) for at udarbejde en ny træpolitik for kommunen Novo Mesto.
De foretager også forskellige promoveringevents for at øge bevidstheden om vigtigheden af træer og grøn infrastruktur i det offentlige rum på sociale medier og planlægger at fortsætte deres arbejde i fremtiden.
Danmark
Hvordan kan bæredygtighed og den grønne omstilling hjælpe virksomheder med at komme videre midt i pandemikrisen? Hvordan kan små detailvirksomheder finde ressourcerne og tiden til at blive bæredygtige. Disse spørgsmål er blevet et fokuspunkt for den danske case, der arbejder med lokale butikker i Vejle centrum for at udvikle en metode til at understøtte bæredygtig udvikling og samarbejde.
Siden træningen i oktober 2020 har forandringsagenterne i Vejle-casen haft travlt. De har udviklet en projektplan med fokus på den første fase: ”Forstå problemet”, som kombinerede forskning om god praksis i Danmark inden for projektets emne, interviews med virksomhedsejere og forretningskonsulenter om emnet og identificerede behov og ressourcer til samarbejde i projektet. Agenterne udviklede også en kommunikationsplan med logo og en Facebook-gruppe til at mobilisere deltagere og lokale borgere i Vejle: https://www.facebook.com/Vejles-Gr%C3%B8nne-Valg-101055975441827
I december 2020 gik Danmark i lockdown på grund af covid19-krisen, og agenterne stod over for udfordringer med at mødes og engagere virksomhedsejere i de originale case-projektemner. Agenterne besluttede derfor at omtænke casen. Fokus har nu ændret sig til, hvordan bæredygtig udvikling kan hjælpe virksomheder med at genstarte under og efter covid19-krisen. Desuden vil agenterne arbejde for at skabe et detailnetværk og samfund omkring bæredygtighed for at lette samarbejde og støtte blandt de mindre detailvirksomheder i Vejle, der står over for udfordringer med at blive bæredygtige på grund af deres ofte små størrelser og begrænsede ressourcer til udviklingsaktiviteter.
I øjeblikket interviewer forandringsagenterne omkring 10 lokale butikker, der har indvilliget i at deltage i projektet og dele deres oplevelser, behov, ideer og input i projektet. Næste trin vil være at følge op på interviewene og begynde at sprede gode historier og eksempler til inspiration på de sociale medier. Forandringsagenterne vil også gennemgå projektplanen for anden fase ”Find løsninger”, som vil fokusere på samarbejdet med de lokale butikker og andre relevante interessenter om at udvikle ideer til lokale løsninger og aktiviteter til at opbygge bæredygtighed blandt detailbutikkerne, der kan testes lokalt.
Island
Situationen på Island har været relativt god, alt taget i betragtning. Forandringsagenterne har stadig ikke været i stand til at gennemføre store samskabelses-sessioner, da der har været grænser for, hvor mange mennesker der kan samles. Forandringsagenterne har stadig haft mulighed for at møde hinanden fysisk på de fleste af deres lokale møder, der afholdes mindst en gang om måneden.
Da det lokale projekt udvikler sig omkring at få folk, der bor i byen Hveragerði, i den sydlige del af Island, til at reducere deres usorterede affald med 10%, er det svært ikke at kunne møde disse mennesker og diskutere måder at foretage denne reduktion på. Forandringsagenterne besluttede, at en god måde at nå dem på ville være at starte med at skrive og offentliggøre artikler og oplysninger om, hvordan byen faktisk klarer sig, når det kommer til affaldssortering og genbrug. Disse artikler blev offentliggjort i lokale aviser og andre medier og fik endda opmærksomhed fra de nationale medier, hvilket resulterede i et radiointerview. Da forandringsagenterne indså, at borgerne i Hveragerði bemærkede og lyttede til deres budskab, besluttede de at starte en Facebook-side for lokalbefolkningen, dedikeret til dette projekt. Det blev rigtig godt modtaget, og snart var ”tilhængerne” omkring 10% af den lokale befolkning. Agenterne besluttede derefter, at det var på tide at forsøge at interagere med lokalbefolkningen og udsendte en undersøgelse vedrørende deres syn på genbrug. Undersøgelsen fik stor respons med 130 husstande, der deltog. Det næste er at gå gennem svarene og fokusere projektet for at samskabe og gå igang med arbejdet.
Men der er mere. Da forandringsagenterne begyndte at mødes og diskutere situationen i Hveragerði, og hvordan man startede denne proces med reducering af affald, begyndte alle mulige ideer at dukke op. Da agenterne repræsenterer forskellige interessenter, begyndte ideer til, hvordan disse grupper kunne arbejde sammen, at udvikle sig. I byen Hveragerði findes en plastgenvindingsvirksomhed kaldet Pure North. Dette firma bruger geotermisk varme til at drive deres maskiner, hvilket gør det til et af de mest miljøvenlige genbrugsfirmaer i verden. En af forandringsagenternes idé var at finde en måde at få andre lokale virksomheder såvel som kommunen til at begynde at samle deres plast separat og levere det til dette genbrugsfirma i stedet for at sende det væk for at blive genbrugt andetsteds. Dette er en fantastisk måde at holde materialet inde i den lokale økonomi som en del af det cirkulære økonomisystem / nul affaldsidéen. Med denne idé var forandringsagenter i stand til at holde et møde med ejeren af genbrugsfirmaet og borgmesteren i Hveragerði, der førte til et samskabelses-øjeblik om, hvordan de kunne arbejde sammen for at få dette til at ske. Næste trin er at formalisere disse ideer til et samarbejde og starte arbejdet.
Comments